Kolumne / Ivan Klarić

u sridu

Muke po Plenkoviću i Bernardiću: samo da izbora ne bude

Muke po Plenkoviću i Bernardiću: samo da izbora ne bude
Sanjin Strukic/PIXSELL

Nisu pošteno ni zakoračili u novu godinu, a i Plenković i Bernardić suočili su se s novom rundom problema

HDZ i SDP padaju, Sinčić, Pernar i Živi zid rastu. Tako bi se ukratko moglo secirati prvo ovogodišnje istraživanje javnog mnijenja o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop.

I dok dvojac iz Živog zida, treće po jačini političke opcije u zemlji, može itekako biti zadovoljan, predsjednici HDZ-a i SDP-a nemaju razloga za miran san. A ovi rezultati samo su posljedica dugotrajnih problema...

Nisu pošteno ni zakoračili u novu godinu, a i Plenković i Bernardić suočili su se s novom rundom problema unutar i van stranačkim podmetanjima i problemima. I ne zna se kome je teže. 

Plenkoviću kojem najjači čovjek stranke iz Like žestoko kritizira po omiljenom mu ministru; ili Bernardiću koji organizirajući nekakav team building stranke već zna da mu na njega neće doći skoro nitko od važnijih lica iz Kluba zastupnika.

Pisali smo na ovim stranicama već nekoliko puta: Bernardiću će trebati čudo da konsolidira SDP i da na nekim od sljedećih izbora s tom strankom dođe na vlast. Dapače, u ovom trenutku, to zvuči nemoguće. Rejting pada, njihove ideje i prijedloge javnost ne prepoznaje, članovi su nezadovoljni, saborski zastupnici kritiziraju pa dok predsjednik stranke poziva na pomirenje i druženje, oni medijima šalju pisma o tome kako SDP izvući iz trenutne situacije. 

Jednostavno, Davor Bernardić ima sve manje šansi da nešto poduzme i to je činjenica od koje ne može pobjeći ni jedan SDP-ovac, ni oni koji ga podupiru, a još manje oni koji ga nisu prihvatili od prvoga dana. 

I dok zbog događanja u SDP-u može biti zadovoljan, Andrej Plenković nema razloga za mir zbog situacije u vlastitim redovima. 

Darko Milinović koji naočigled cijele javnosti napada ministra iz vlastite stranke, do župana Alojza Tomaševića koji, još uvijek, ne pristaje dati ostavku suočen s teškim optužbama za obiteljsko nasilje... 

Da po Plenkovića može biti još gore i teže, pobrinuo se i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko koji ovih dana preko medija poručuje da ga zovu nezadovoljni HDZ-ovci i da se vraća u politiku...

A što bi tek bilo da taj isti HDZ nije na vlasti? 

Zato Andrej Plenković ne može biti zadovoljan lošim rejtingom suparnika s Iblerovog trga. Zato nema razloga za miran san. Kad se tome pridodaju svakodnevni i nemali problemi koje ima kao predsjednik Vlade, onda se teško odlučiti kome je teže - Plenkoviću ili Bernardiću.

Zato vjerojatno oba priželjkuju samo jednu stvar. Da ne dođe do prijevremenih izbora. Jer tek bi onda počeli njihovi najveći problemi. Utrka za vlast sa Živim zidom, ili, vjerojatna, politička mirovina. Barem što se hrvatske politike tiče.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • VIDEO - Ivan Vidović iz 'Zvijezda' upravo je objavio svoj prvi singl: 'Mislim da će se na spot rasplakati pola Hrvatske'
  ZVIJEZDE - LJETNI HIT VIDEO - Ivan Vidović iz 'Zvijezda' upravo je objavio svoj prvi singl: 'Mislim da će se na spot rasplakati pola Hrvatske'

  Ivan je presretan zbog mogućnosti koje mu je show stvorio

 • COVER - RTL Vijesti
  RTL Vijesti

 • Vezani članci

  Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Vijesti.hr!

  Reci što misliš!