Kolumne / Ivan Klarić

u sridu

Predsjednici se ovo nije smjelo dogoditi: javnost je od početka trebala znati sve o putu u SAD

Predsjednici se ovo nije smjelo dogoditi: javnost je od početka trebala znati sve o putu u SAD
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Prva velika pogreška učinjena je već prvi dan posjeta Kolinde Grabar-Kitarović Sjedinjenim Američkim Državama

Pravu političku buru proteklog je tjedna stvorilo višednevno putovanje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u SAD. Ismijavanje na društvenim mrežama, prijave Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, nedorečena naknadna objašnjenja prirode puta u daleki SAD, nešto su što nije trebalo ni predsjednici, a ponajmanje njenom Uredu.

Reagirali su tek kada je sve prešlo na neku višu razinu, nakon što su protiv predsjednice podnešene tri prijave Povjerenstvu. I onda su tek krenuli pojašnjavati putovanje Kolinde Grabar-Kitarović u Ameriku.

Ne sumnjamo da su neki od sugovornika predsjednice tražili da se informacija o susretu s predsjednicom Hrvatske ne objavi u medijima, ali to predsjednicu i njen Ured ne opravdava za skoro pa početnički amaterizam.

Prva velika pogreška učinjena je na početku. Da su u priopćenju o putu Kolinde Grabar-Kitarović u Sjedinjene Američke Države jasno naznačili kakva je priroda njenog puta u jednu od najmoćnijih zemalja svijeta, cijela ova afera ne bi se dogodila.

Da su samo istaknuli da predsjednica ide u službeni posjet prilikom kojeg će se susresti i s nekim važnim tamošnjim političarima, predsjednica ne bi danas bila predmet ismijavanja u jednom dijelu javnosti.

Iako, treba biti pošten pa reći da bi je jedan dio javnosti ismijavao i da je njen Ured odmah na početku reagirao kako je trebao reagirati i otkrio važnije detalje njenog putovanja u Washinghton.

Da, Hrvatska treba voditi proaktivnu vanjsku politiku. Da, odlična je vijest da se predsjednica, ako su informacije točne, sastala i s nekim ljudima od povjerenja novog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, ali je loše što se o tome detaljnije i na vrijeme nije izvijestila hrvatska javnost, građani koji su Kolindu Grabar-Kitarović izabrali za predsjednicu i građani koje na kraju krajeva ona predstavlja i u Washinghtonu i u bilo kojoj zemlji na svijetu.

Zakašnjela reakcija predsjednice i njenog Ureda teško će sanirati štetu koja je sad poveća. Negativno nastrojenu javnost više ne zanima s kim se to sastala predsjednica i o čemu je razgovarala te kakvi su rezultati tih razgovora. Građani, s potpunim pravom, traže objašnjenje zašto ih se na vrijeme nije upoznalo zašto, zbog čega i radi koga predsjednica ide u SAD.

I to je najveći poraz predsjednice, a možda puno više njenog Ureda.

Možda je predsjednica u Washinghtonu obavila sjajne stvari za Hrvatsku, ali to, zbog njihovih pogrešaka, javnost toliko ni ne zanima. Da je tome tako, dovoljno se osvrnuti na pisanje gotovo svih medija zadnjih dana i na rasprave na društvenim mrežama.

O susretima sa senatorom, vjerojatnim novim ministrom SAD-a i mnogim drugima, a informacije s Pantovčaka govore da se radilo o više od desetak sugovornika, malo tko danas govori. Svi pričaju samo o tome kako danima javnost nije znala prirodu odlaska predsjednice države u SAD.

To je šteta koju, zasad, Ured predsjednice, pa ni sama predsjednica, ne uspjevaju sanirati. I to je njihov najveći problem, ali i opomena kako javnost od prvog dana ubuduće mora biti upoznata sa svime. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najgledaniji video

Izdvojeno

 • VIDEO - Ivan Vidović iz 'Zvijezda' upravo je objavio svoj prvi singl: 'Mislim da će se na spot rasplakati pola Hrvatske'
  ZVIJEZDE - LJETNI HIT VIDEO - Ivan Vidović iz 'Zvijezda' upravo je objavio svoj prvi singl: 'Mislim da će se na spot rasplakati pola Hrvatske'

  Ivan je presretan zbog mogućnosti koje mu je show stvorio

 • COVER - RTL Vijesti
  RTL Vijesti

 • Vezani članci

  Reci što misliš!