Bilje

spas za jetru

Sikavica biljka - naučite koje su karakteristike biljke sikavica

Sikavica biljka - naučite koje su karakteristike biljke sikavica
Pixabay.com

Zanima vas što sve može biljka sikavica? Donosimo vam glavne karakteristike biljke sikavica i otkrivamo kakv učinak ima na jetru

Sikavica biljka je jedna od najboljih biljaka za detoksifikaciju i zaštitu jetre. Može narasti i do dva metra u visinu te je vrlo bodljikava, ali nosi iznimna ljekovita svojstva. Ovu biljku upotrebljavaju preko 2000 godina i uglavnom se koristila za čišćenje i regeneraciju jetre. Indijanci su biljku sikavicu koristili za liječenje čireva i kožnih bolesti, a homeopatski liječnici su njene sjemenke koristili za liječenje žutice, kamenca. Peritonitisa, bronhitisa, krvarenja i proširenih vena.

Iako je slična čičku, riječ je o dvije različite biljke. John Gerard, engleski herbalist, smatrao je sikavicu najboljim biljnim lijekom protiv melankolije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pravi lijek za jetru!

Biljka sikavica obnavlja, čisti i štiti jetru zahvaljujući aktivnom sastojku – silimarinu! Naime, istraživanja su dokazala da silimarin obnavlja jetrene stranice i potiče njihov rast. On također povećava razinu glutationa u jetri za 35%, a upravo je on najvažniji antioksidans za zaštitu jetre. Njegova razina pada, ako smo u svakodnevici izloženi visokim razinama otrova.

Biljka sikavica također štiti jetru od negativnog učinka mnogih lijekova te ima moć izbacivanja kemikalija, alkohola i teških metala iz organizma.

Što još liječi?

Medicinska istraživanja koja još uvijek traju, pokazuju da bi silimarin mogao aktivno djelovati na sprječavanje rasta stanica raka prostate. Također se preporučuje osobama koje su sklone alkoholu i masnoj hrani, a pomaže i kod mamurlka. Biljka sikavica jača organizam, pomaže kod zatvora i regulira probavu te je, iako mnogi to ne znaju, vrlo korisna za krvožilni sustav.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

 

Najgledaniji video

Izdvojeno

  • Hana i Jana se složile oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?' (thumbnail)
    SUPERPAR Hana i Jana složile se oko jednog - da se neće družiti: 'Imaš li imalo srca da osobu s bronhitisom staviš u kamp-kućicu?'

    „Ne želim da ispadnemo kao da smo od šećera“, rekao je Goran Hani

  • RTL Danas
    RTL Danas

  • Reci što misliš!